Nieuw Landgoed definitie

Wat is de definitie van een nieuw landgoed? Wat houdt de natuurschoonwet is? Wat is het verschil tussen een landgoed en een buitenplaats?


 
Deze website vormt het online startpunt in Nederland voor alle informatie over nieuwe landgoederen

Nieuw landgoed definitie ->

Wat is het verschil tussen een landgoed en buitenplaats?


Boerderijen met een herenkamer worden vaak als hofstede aangeduid. Als de eigenaar voldoende rijk was, werd er ook wel een apart verblijf, een buitenhuis, naast de boerderij op het landgoed gebouwd. Uiteindelijk ontwikkelde deze trend zich vanaf de 16e eeuw in de bouw van luxueuze buitenplaatsen met grote siertuinen. De term buitenplaats wordt tegenwoordig ook gebruikt voor kleinere landgoederen, waarbij het zwaartepunt ligt op een monumentaal huis met een (deels) aangelegd (historische) park of tuin daarbij van minimaal één hectare groot.

Buitenplaatsen liggen over het algemeen in karakteristieke gebieden die goed vanuit de stad bereikbaar waren. Ook in de polders waren en zijn nog buitenplaatsen te vinden. In de negentiende eeuw kwamen nieuwe gebieden in de mode waar buitenplaatsen werden gesticht, zoals de Utrechtse heuvelrug en rondom Arnhem. Buitenplaatsen worden soms aangezien voor kastelen, maar een kasteel is over het algemeen een adellijk bezit, terwijl een buitenplaats veelal eigendom was van leden van de burgerij.

>> terug naar de Nieuw landgoed definitie

Neem nu contact met ons op

Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen vrijblijvend contact met u op!