Landgoed nieuws

Een overzicht van interessante nieuwsberichten omtrent landgoedontwikkeling in het algemeen.


 
Deze website vormt het online startpunt in Nederland voor alle informatie over nieuwe landgoederen

Landgoederen nieuws

14-01-2009 Landgoederen in opkomst

Particulieren geven nieuwe functie aan agrarische grond. Over het onderwerp van nieuwe landgoederen is een artikel verschenen in het Algemeen Dagblad.

HANNEKE VAN HOUWELINGEN HERWIJNEN - Agrarische gronden worden op steeds meer plekken in de regio omgevormd tot landgoederen. De meest recente aanvraag is die van Amsterdammer Willem de Lint. Hij wil de voormalige landgoederen Engelenburg en Frissestijn in Herwijnen weer in ere herstellen.

Deze gronden aan de Schoutensteeg zijn al zes generaties in het bezit van zijn familie. De Lint vindt het zonde dat de akkers, waarop vroeger twee kastelen stonden, slechts gebruikt worden voor het verbouwen van mais. Na drie jaar voorbereiding presenteert De Lint volgende maand zijn plan aan de inwoners van Herwijnen om de 7,5 hectare om te vormen tot een natuur- en recreatiegebied.

De provincies juichen dergelijke initiatieven toe. Nieuwe landgoederen zorgen niet alleen voor het behoud van groen, maar zijn - in tegenstelling tot agrarische grond - ook openbaar voor wandelaars. Door de beperkte woningbouw op de terreinen vormen landgoederen bovendien een mooie overgang tussen woningbouw en natuurgebied.

Sinds de opstelling van het provinciale Streekplan in 2005 wordt particulieren de mogelijkheid geboden om agrarische grond een nieuwe functie te geven. Niet alleen De Lint voelde zich aangesproken, maar ook particulieren in Woudrichem, Giessen en Leerdam-West. Dat hun plannen laat van de grond komen, kan landschapsarchitect Floris Bouwman wel verklaren. ,,Je moet een lange adem hebben. De procedures duren jaren.

Lees het complete artikel hieronder

Lees verder deel 1 (pdf)  Lees verder deel 2 (pdf)

<< terug naar het nieuwsoverzicht
 

Neem nu contact met ons op

Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen vrijblijvend contact met u op!